Пророче від Володимира Шаяна

Сергій Піддубний

Із циклу «Мініатюри про Велесову Книгу»


Володимир Шаян – відомий український вчений, філософ, письменник, основоположник Відродження Рідної віри українців. Один із перших дослідників Велесової Книги і її перекладач. Доволі важливою для нас є його стаття «Майбутнє України в світлі Книги Велеса». Вона невелика за обсягом і її можна прочитати в книжці Володимира Шаяна «Віра наших предків».  



Наведемо деякі його висновки (і заповіді), до яких він прийшов, вивчаючи Велесову Книгу. Вони варті нашої найпильнішої уваги, бо те, що він писав і пророкував, вже потихенько збувається.


«Існує і існувала УКРАЇНСЬКА ВІРА (тут і далі виділення автора. – С. П.) так довго, як довго ми усвідомлювали в собі цю ВІРУ. Ми були горді з неї (Дивись Книгу Велеса).

Вона мала і має свої власні цінності і мудрість. Вона існує так, як існує українська мова, а найважливіше – УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ та її Дух в історії».


«Наша ВІРА – це наймодерніша наука у виді мітології.

…Це не просто поворот до примітивних уявлень старини, але це віднайдення і об’явлення МУДРОСТИ та ІНТУЇЦІЇ у старинних злетах натхнення наших ВІЩУНІВ».


«Відроджуючи Рідну Віру, ми продовжуємо духову лінію розвитку: Віри Святослава, Боротьбу Хмельницького, духового відродження СКОВОРОДИ і ШЕВЧЕНКА. У мові мітології і дійсної духової метафізики – це зветься ВТІЛЕННЯМ».


«РІДНА ВІРА для нас – це не тільки засіб до самозбереження на чужині (В. Шаян жив і творив у діаспорі. – С. П.), а завдання ВЕЛИКОЇ МІСІЇ ДЛЯ ЦІЛОГО ЛЮДСТВА».


«Ми віримо, що НАЦІЯ – є творцем історії, і що таким творцем історії буде знову і Україна, коли ми усвідомимо собі свою ПЕРВОРОДНІСТЬ та НАШЕ ПОКЛИКАННЯ ДО СТВОРЕННЯ НОВОГО ЛАДУ В СВІТІ».


«Наше вчення є для ЛЮДСТВА ПІСЛЯ ХРИСТИЯНІЗМУ І ПІСЛЯ СОВЄТСЬКОГО ФАШИЗМУ. Це розуміють мученики в Україні. І вони зовсім не журяться, що їх - ВМИРАЮЧИХ У КАТУВАННЯХ - не приймуть до християнського неба».


"Український Нарід зберіг себе від загину на основі ТРАДИЦІЇ СТАРОЇ РУСІ-УКРАЇНИ КИЇВА".


«Книга Велеса – це документ нашої первісности.

ЦЕ НАША ПЕРВОРОДНІСТЬ.

МИ ЇЇ НЕ ВІДРЕЧОМОСЯ НІКОЛИ».


«Книга Велеса змінить не тільки науку історії, але саму історію! Відректися «Книги Велеса» – це значить відректися нашого ПЕРВОРОДСТВА».


«Ті, що приймуть Книгу Велеса, що є в стані збагнути  її ДУХ, мусять НАПЕРЕД ДУХОВО ПРАГНУТИ ДО ВЕЛИЧІ МІТУ КИЇВА, а вороги – МУСЯТЬ СКАПІТУЛЮВАТИ ПЕРЕД НИМ…»