"Блакитні вежі" Кіровоградщини

14 грудня в обласній школі мистецтв відбулась презентація двотомної хрестоматії "Блакитні вежі" (1-й том - Поезія, 2-й том – Проза), виданої за сприяння обласної державної адміністрації та обласної ради в рамках регіонального проекту "Література рідного краю". Школа-мистецтв та її керівник професор А. Є. Коротков гостинно зустріли творців хрестоматії, її авторів, представників обласної влади.

У вступному слові Євгенія Шустер, начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, яке опікується книговиданням за кошти обласного бюджету, зазначила, що Кіровоградщина, напевно, перша в Україні область, яка реалізувала такий проект і видала книги подібного спрямування, адже до двохтомної хрестоматії увійшли твори 75 поетів і прозаїків області.
Від імені голови облдержадміністрації з виходом у світ хрестоматії її творців і усіх присутніх на презентації привітав заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов. Він зазначив, що на початку року за ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Ларіна було започатковано регіональний проект "Історія рідного краю", що був покликаний підтримувати і розвивати дослідження і вивчення історії Кіровоградщини. А сьогодні презентується видання, що є складовою частиною дещо іншого проекту, але з не менш важливим завданням збереження і примноження літератури Кіровоградщини – "Література рідного краю". Віктор Серпокрилов наголосив, що обласна державна адміністрація всіляко підтримує і буде надалі допомагати творчим людям краю.

Про те, як письменницька спільнота Кіровоградщини йшла до реалізації проекту "Блакитні вежі", розповів упорядник хрестоматії Василь Бондар. Ідея видання подібного збірника з'явилась іще 15 років тому, - сказав він, - а переднє слово до неї «Вежі нашої духовності» було написано п’ять років тому, нині покійним доктором філологічних наук Леонідом Куценком. Не один рік, як голові обласної організації Національної Спілки письменників України, В. Бондарю довелося шукати підтримки для реалізації задуму. І ось нарешті це ошатне видання йде до читача. Прикро, наголосив очільник письменницької організації області, що такий мізерний тираж – 510 примірників, бо гостру потребу в такому виданні відчувають бібліотеки області, школи інші навчальні заклади. І його на всіх не вистачить.

Журналіст, публіцист і громадський діяч Світлана Орел, вітаючи вихід видання, привернула увагу присутніх на презентації хрестоматії представників влади, до поширення і популяризації в області рідного слова і зокрема української книжки. Висловила стурбованість тим, що в Кіровограді, по суті, знищено «Українську книгарню», що діяла при попередньому редакторові в редакції газети «Народне слово» і яка користувалася неабияким інтересом читачів. Вона також зачитала деякі низькопробні поезії, які популяризують окремі ЗМІ області, натомість не помічаючи дійсно талановитих творів.

Протягом усієї презентації супроводжувало живе слово із самих "Блакитних веж" – твори, що увійшли до збірника цитували учні школи мистецтв. Досить високу оцінку хрестоматії дала вчитель української мови і літератури школи мистецтв Людмила Богданович. Вона сказала, що на таке видання дуже давно чекають освітяни Кіровоградщини і щиро подякувала всім тим, хто доклав до її виходу в світ і сил, і коштів.

З вітальним словом також виступили директор школи мистецтв, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту, у справах сім'ї, молодіжної політики Анатолій Коротков, співдиректори поліграфічно-видавничого центра "Мавік" Валерій Добробатько та Олександр Сіома, голова літоб’єднання "Степ" - депутат обласної ради Віктор Погрібний.

На світлині обкладинка 2-го тому хрестоматії, художник Ігор Смичек.